Vanaf welke leeftijd gaat mijn kind mee naar de tandarts?
Kinderen hebben tussen hun tweede en derde levensjaar een volgroeid melkgebit. Het is aan te bevelen om vanaf 2,5 jarige leeftijd uw kind mee te nemen voor een controle bezoek bij de tandarts. Uw kind raakt dan vertrouwt met de tandarts, de assistentes en de praktijkruimte.

De tandarts gaat de ‘’tandjes tellen’’ en op een speelse manier (proberen) het gebit van uw kind te controleren. Sommige kinderen vinden het heel leuk en interessant en zullen hun mond graag open doen, bij andere kinderen is het een uitdaging om te mogen kijken.  Het is belangrijk voor u als ouder om een positieve uitstraling te hebben en de tandarts zelf met uw kind te laten communiceren. Mocht u zelf angst hebben ontwikkelt voor een tandartsbehandeling dan is het misschien raadzaam om voor uzelf apart een afspraak te maken, zodat deze angst niet door uw kind wordt gezien en overgenomen.

Wat kan ik mijn kind het beste vertellen over het tandartsbezoek?
U kunt uw kind op het tandartsbezoek voorbereiden door er op een, voor uw kind, begrijpelijke wijze over te vertellen. Daarbij is het beter om niet te veel in details te treden, maar geef vooral het gevoel dat het een hele gewone zaak is en erbij hoort. Bij kinderen onder de vier jaar hoeft u nog niet over inhoudelijke behandelingen te vertellen, maar wel dat de tandarts gaat kijken of alle tanden gezond zijn en hoe het gaat met bijvoorbeeld tandenpoetsen en dat er een grote stoel is waarin ze even mogen gaan liggen.

Is uw kind bang voor de behandelingen?
Stel dat uw kind bang is voor de tandarts? Dan kan het een oplossing zijn uw kind te verwijzen naar een kindertandarts. Deze zijn speciaal opgeleid en richten zich op extreem bange kinderen. Uw kind kan ook verwezen worden als het de reguliere tandarts niet lukt om een behandeling uit te voeren, als uw kind bijvoorbeeld heel veel gaatjes heeft. Bij een kindertandarts kunt u ook terecht voor kinderen met gedragsproblemen of een (lichamelijke of verstandelijke) beperking.

Hoe vaak moet ik voor mijn kind een afspraak maken bij de tandarts?
Kinderen kunnen het best 2x per jaar voor controle naar de tandarts komen. Dan is de kans dat de tandarts op tijd cariës (gaatjes) constateert het grootst en kunnen we er op tijd bij zijn.
Cariës is bij jonge kinderen een veel voorkomend probleem, daarom zijn wij er graag vroegtijdig bij.
Onze assistentes nemen de tijd om de mondhygiëne preventief bij te sturen. Hiervoor kunnen poetsles en controles op aanwezigheid van plaque goede middelen zijn.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind gaat poetsen?
Ons advies is om bij het doorbreken van de eerste tanden ook te beginnen met poetsen.
1 a 2 keer per dag met speciale peutertandpasta poetsen is het beste.
Als kinderen ouder zijn en zelfstandig gaan poetsen, wordt er instructie gegeven hoe het beste gepoetst kan worden. Hierbij wordt ook een onderscheid gemaakt tussen het poetsen met de hand of elektrisch. Daarvoor kan een aparte afspraak ingepland worden bij onze deskundige assistentes.

Advies
Naast het controleren van het gebit van uw kind, geeft de tandarts ook advies en voorlichting aan ouders. Worden de tanden goed gepoetst en worden daarbij geen plekjes overgeslagen? De tandarts stelt ook vragen over voeding, bijvoorbeeld om erachter te komen of uw kind niet te veel suiker binnenkrijgt en hoeveel zoet- en zuurmomenten (snoep en/of sapjes) er zijn op een dag. Ons advies is om niet meer dan vier keer per dag zoet of zuur te eten en drinken. Het is goed om te weten dat jonge kinderen voornamelijk gaatjes krijgen, doordat ze veel sabbelen aan een zuigfles met limonade of melk.
Een gevleugelde uitspraak is; beter voorkomen dan genezen! Dit geldt ook voor ons, vandaar dat er preventief veel aandacht wordt gegeven aan de gebitten van de kinderen waar wij zorg voor dragen.

Fluoride
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit.

Hoe kan fluoride het beste worden toegepast?
Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste tandpasta’s.

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?
Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar over op fluoride-kleutertandpasta.
Het beste is om bij kinderen tot tien jaar ten minste eenmaal per dag na te poetsen. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Poetsinstructies op basisscholen
Ivoren kruis heeft een landelijk lesprogramma ‘’Houd je mond gezond”.
In dit kader organiseren wij ook poetsinstructielessen op basisscholen. Dit gaat op verzoek van de leerkracht van de basisschool en wordt vaak ingepland als er een bepaald thema aan de orde is, bijv. lichamelijke verzorging.

Een gezonde mond is niet alleen prettig om te kunnen eten en drinken. Een gezonde mond ziet er ook prettig uit. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstige vermijdbare ziektes.

Mocht u op de school van uw kind graag, samen met de betreffende leerkracht, een poetsinstructieles willen inplannen, dan kunt u contact opnemen met onze praktijkmanager, mevrouw Molenaar.

Heeft u nog vragen over de mondzorg voor uw kind, aarzel dan niet om ons te benaderen. Wij helpen u graag.